Pàgines

dimarts, 1 de setembre del 2015

Glaciars i més glaciars !!!

A diferència de cada matí que em desperto la primera, avui han estat el Marc i la Queralt. En Marc estava especialment inquiet... Com si del matí de Reis es tractés, ha obert de seguida la finestra. Ja sabia que era de dia però volia veure si feia bo. I si, els núvols estaven trencats i es veia una mica de cel blau i un sol mig espantat al darrera. Ara calia fer la trucada de rigor per comprovar que hi havia places disponibles. Per a què?? Doncs per a fer una excursió amb moto de neu pel glaciar Vatnajökull (Parc Nacional), el més gran d’Europa i el 4rt més gran del món.

Finalment tot encaixa. Hi ha lloc, fa bon dia, la il·lusió i les ganes no cal dir que hi son sobradament!

 
A dos quarts de deu arriben un parell de jeeps llarguíssims amb unes rodes altíssimes (super-jeeps) i s’omplen en un moment! Una pista cada vegada amb més pendent ens porta fins dalt al refugi al peu del glaciar. Pel camí, ens expliquen la velocitat amb la que recula aquest degut a l’escalfament global. Espanta la rapidesa amb que retrocedeix. Arribats dalt ens faciliten un casc, un mono i unes botes d’aigua previ pagament de l’aventura.

Una petita classe de consells de com conduir, què fer i què no fer amb una moto de neu i enfilem tots tres en una mateixa moto de neu glaciar amunt!. La visibilitat és molt bona, estem molt contents. Aquest país és tant canviant que mai se sap! Quina sort!

La volteta dura tot just una hora (contant parades per explicacions i fotos), una miqueta curt i sense acabar d’arribar en un punt on es vegi realment la magnitud del glaciar. De baixada tot i els sotracs la Queralt s’adorm i tot! Good Driver!. Si mai has anat amb moto de neu està be l’experiència, sinó crec que sap a poc, sobretot pel que pagues.

Una estoneta al refugi, fotografies,...i avall de nou amb el super-jeep.

De nou a l’autocaravana ens arribem fins al famós Jökulsárlón (llac de riu glaciar, traducció literal) a veure la multitud d’espectaculars icebergs provinents de la llengua glaciar del Breiðamerkurjökull (extensió del Vatnajökull) que suren per la llacuna.

Cada any el glaciar retrocedeix entre 200 i 300 metres i el llac va creixent a causa del desglaç de les glaceres a Islàndia. La llacuna se situa a 1,5 km de la riba del mar i té una superfície d'uns 18 km2. S’ha convertit recentment en el llac més profund d’Islàndia amb més de 248 metres de profunditat.




Els blocs de gel neden fins l’oceà Atlàntic a escassos metres de la llacuna on hi ha una platja de sorra negre amb blocs de gel surant i d’altres embarrancats a la sorra. 

Dinem aquí i comprem els tiquets pel Vaixell amb rodes ! (vaixell amfibi). Unes barcasses amb rodes que circulen per un camí abans d’entrar a l’aigua i recorre l’interior de la llacuna entre icebergs.
 
La Queralt està al·lucinada, entre les motos de neu al matí i ara un vaixell amb rodes que es posa dins l’aigua, avui és com si haguéssim anat a Port Aventura però sense el com.

Mentre esperem el vaixell veiem com neden les foques. És una llàstima que no s’acostin més a la vora.

El passeig en vaixell està bé sense que sigui cap cosa de l’altre món. Ens expliquen que el blau dels icebergs es deu a que aquella part de gel estava submergida en aigua i que quan queda visible agafa aquestes tonalitats durant aprox. uns 8 minuts. El 80% de l’iceberg està sempre submergit i només en veiem el 20% restant. També ens diuen que tot sovint es trenquen blocs de gel fent un important soroll i es reequilibren tots de nou. Això últim ho comprovem als cinc minuts de baixar del vaixell per sort. Ha estat molt xulo veure com un bloc predominantment horitzontal es recol·locava en vertical i agafava la tonalitat blavosa. Natura viva!




Més que feliços seguim ruta direcció a l’oest. Fem una parada a un altre extensió de glaciar, al Fjallsjökull on també hi ha una llacuna molt mes petita amb icebergs flotant. Aquí hi ha l’opció d’anar a través dels blocs de gel amb una zodíac. Potser perquè el llac és més petit i per tant el gel del glaciar més a prop, fa que aquesta llacuna també sigui molt espectacular.


Seguim carretera fins a Skaftafell, on passarem la nit per demà veure més espectacles naturals d’aquest fascinant país !







1 comentari:

Josefina ha dit...

Enganxada al bloc !!!!